Word je gezonder door het nemen van multivitaminen?

Vitamines en supplementen online kopenDoor de vele reclames voor verschillende soorten multivitamine zou je denken dat je heel erg gezond bezig bent door ze te slikken. Er zijn veel verschillende soorten multivitaminen, voor mensen ouder dan 50, voor vegetariërs, voor kinderen, voor een extra weerstand en ga zo maar door. Maar wordt je ook gezonder door het nemen van deze vitaminen? Dat hebben wij uitgezocht!

wordt je gezonder door het nemen van multivitamine

Word je gezonder door het nemen van multivitaminen?

Laten we maar meteen beginnen met de belangrijkste vraag die we in deze blog willen beantwoorden. Er is maar een beperkt bewijs dat deze combinatie van vitaminen ook echt leveren wat je verwacht, namelijk een betere gezondheid. Er werd bijvoorbeeld (nog) geen voordeel gevonden in de bescherming van de hersenen of het hart.

Baat het niet dan schaadt het niet

Onderzoekers zeggen wel dat er potentiële voordelen zitten aan het slikken van multivitamine en dat er geen risico’s bekend zijn. Dus dit is wel echt een geval van baat het niet dan schaadt het niet. Het kan eerder een positief effect hebben dan een negatief effect. Wel is het slim om eerst te kijken naar de reden voor het slikken van multivitamine. Waarom je dat eerst moet doen lees je onder het volgende tussenkopje.


Wat is de reden van het slikken van multivitaminen?

Voordat je daadwerkelijk begint met het slikken van een multivitaminen is het slim om te kijken naar de reden waarom je hiermee wil beginnen. Als je multivitaminen gaat slikken omdat je denkt dat je te weinig van de vitamines binnen krijgt via het eten, dan is het misschien niet handig om meteen multivitamine te gaan slikken. Het is dan beter om eerst goed te kijken naar jouw voedingspatroon en misschien aanpassingen te maken. Het meest ideale is natuurlijk dat je alle vitamines zoveel mogelijk via gezonde voeding binnenkrijgt.

Is het nemen van een multivitaminepil veilig?

Er is eigenlijk niet veel bewijs te vinden of het nemen van een multivitaminepil nou gezond is of niet. Er zijn niet echt veel bewezen voordelen, er zijn ook geen bewijzen gevonden dat het slikken van een multivitaminepil gevaarlijk is. Er zijn meer wetenschappers die daarom zeggen dat het geen kwaad kan om deze pillen te slikken omdat het ook eventuele tekorten kan aanvullen in het voedingspatroon. Het is wel belangrijk om op te blijven letten dat je niet teveel van bepaalde vitamines binnenkrijgt. Sommige vitamines kunnen namelijk schadelijk zijn als je er teveel van binnenkrijgt, dit is onder andere het geval bij vitamine A en E.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *