Zwanger? Pas op met ACE vitamine drink!

Dat je tijdens de zwangerschap beter geen alcohol kunt drinken of veel blikjes energy is bij iedereen wel bekend. Maar drink jij regelmatig ACE vitamine drink? Die oranje sapjes in fles of pak met wortelen en meerdere soorten fruit? Als je zwanger bent kan je ook deze drankjes beter even laten staan tot na de bevalling. Er zit namelijk een vitamine in die je tijdens de zwangerschap niet te veel binnen mag krijgen. Welke vitamine deze drankjes bevatten en in welke hoeveelheden kan je lezen in deze blog. Daarnaast zullen we dieper ingaan op de vitamines die je extra binnen moet krijgen en waar je mee moet op passen tijdens de zwangerschap.


Over welke drankjes gaat het?

De vitaminedrankjes waar we het over hebben zijn verkrijgbaar in veel verschillende supermarkten. Meestal kan je ze vinden onder de naam ACE vitamine drink. De sap is vaak oranje van kleur en op de omslag staat vaak een plaatje van verschillende (citrus)vruchten en wortelen. We hebben hier een voorbeeld geplaatst maar er zijn nog veel meer verschillende soorten verkrijgbaar in de winkels.

Welke vitamines heb ik extra nodig tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om een aantal vitamines en mineralen extra binnen te krijgen. Zo heb je extra foliumzuur en vitamine D nodig. Deze vitamines kan je extra binnenkrijgen door vitaminepillen te slikken of bijvoorbeeld druppels in te nemen waar deze vitamines in zitten. Door het slikken van vitamine D verklein je de kans dat jouw baby met een te laag geboortegewicht geboren wordt. Verder heeft jouw lichaam behoefte aan extra foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd. Foliumzuur is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind en verkleint de kans op geboorteafwijkingen. Het is belangrijk om dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken als je zwanger bent, ongeacht wat je eet en al aan foliumzuur binnenkrijgt.


Bij welke vitamines moet ik opletten tijdens de zwangerschap?

Er zijn ook bepaalde vitamines waarvan je juist niet teveel binnen mag krijgen tijdens de zwangerschap. Een van die vitamines is vitamine A. Een teveel aan vitamine A kan namelijk de kans verhogen op aangeboren afwijkingen. Je mag als je zwanger bent maximaal 3000 microgram vitamine A binnenkrijgen. Zoals de naam eigenlijk al zegt bevatten de vitamine ACE drankjes ook vitamine A. In één van de ACE dranken zit er per 100 ml al 263,3 microgram vitamine A in. Misschien denk je dat dit wel mee valt, maar hiernaast krijg je ook vitamine A op andere manieren binnen. Het is dus verstandiger om de ACE drank even een tijdje te laten staan.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *